Pytanie na Śniadanie

Ucierane ciasta z owocami

Biszkoptowe ciasto z borówkami

Czas przygotowania: 60 minut

  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 400 g borówek amerykańskich
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. 

Białka oddziel od żółtek. 

W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej miksuj. 

Następnie dodawaj po jednym żółtku, później olej, ciągle miksując. 

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciast partiami, delikatnie je mieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. 

Formę (25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na formę, na wierzchu ułóż owoce i pamiętaj, aby delikatnie wcisnąć je w ciasto. 

Ciasto piecz około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmij z formy i ułóż w papierze na kratce. Na koniec gdy wystygnie oprósz je cukrem pudrem.


Ucierane ciasto z truskawkami

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 kopiasta łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • ok. 300 g truskawek
  • cukier puder

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Porzeczki obrywamy z gałązek.

Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kardamonem i goździkami. Dodajemy ją naprzemiennie z kefirem do masy, cały czas ucierając.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Czekoladową masę wylewamy na jasne ciasto i przy pomocy patyczka lub trzonka łyżeczki robimy esy-floresy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.

Po przeczeniu wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Posypujemy pudrem.


Proste ciasto na maślance z owocami

  • 3 jajka
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • ok. 250 g sezonowych owoców, u mnie maliny, truskawki, borówki amerykańskie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. 

Następnie powoli wlewaj maślankę i olej, cały czas miksując. 

Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, też cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Pamiętaj, aby ciasto było gęste.

Truskawki pokrój na ćwiartki. Obtocz je w mące ziemniaczanej.

Do ciasta wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.

Formę z kominem natłuść i wyłóż na nią ciasto, wyrównaj.

Ciasto piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby wydłuż nieco czas pieczenia.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5 minut, wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia. 

Składniki na lukier wymieszaj i na koniec polej nim ciasto.


Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • 30 g oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 250 g truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek, łodygi rabarbaru kroimy w plasterki, truskawki na pół.

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Formę (24x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki i rabarbar układamy na cieście, lekko wciskając w ciasto. Posypujemy płatkami.

Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu.

Więcej na ten temat