Biszkoptowe ciasto z borówkami
Czas przygotowania: 60 minut
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 400 g borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Białka oddziel od żółtek.
W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej miksuj.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, później olej, ciągle miksując.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciast partiami, delikatnie je mieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.
Formę (25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na formę, na wierzchu ułóż owoce i pamiętaj, aby delikatnie wcisnąć je w ciasto.
Ciasto piecz około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmij z formy i ułóż w papierze na kratce. Na koniec gdy wystygnie oprósz je cukrem pudrem.
Ucierane ciasto z truskawkami
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka kefiru
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 kopiasta łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- ok. 300 g truskawek
- cukier puder
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Porzeczki obrywamy z gałązek.
Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kardamonem i goździkami. Dodajemy ją naprzemiennie z kefirem do masy, cały czas ucierając.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Czekoladową masę wylewamy na jasne ciasto i przy pomocy patyczka lub trzonka łyżeczki robimy esy-floresy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.
Po przeczeniu wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Posypujemy pudrem.
Proste ciasto na maślance z owocami
- 3 jajka
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- ok. 250 g sezonowych owoców, u mnie maliny, truskawki, borówki amerykańskie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
Następnie powoli wlewaj maślankę i olej, cały czas miksując.
Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, też cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Pamiętaj, aby ciasto było gęste.
Truskawki pokrój na ćwiartki. Obtocz je w mące ziemniaczanej.
Do ciasta wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
Formę z kominem natłuść i wyłóż na nią ciasto, wyrównaj.
Ciasto piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby wydłuż nieco czas pieczenia.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5 minut, wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na lukier wymieszaj i na koniec polej nim ciasto.
Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu
- 30 g oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 250 g truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek, łodygi rabarbaru kroimy w plasterki, truskawki na pół.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę (24x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki i rabarbar układamy na cieście, lekko wciskając w ciasto. Posypujemy płatkami.
Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu.